Hirdetés

Hirdetés

Néhány nap, és kezdődik a 75.jubileumi OMÉK

Hat év szünet után szeptember 28-a és október 2- a között rendezi meg a Vidékfejlesztési Minisztérium az AMC-vel közösen az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást (OMÉK) a Hungexpo Budapesti Vásárcsarnokban. A 75.OMÉK fővédnöke Orbán Viktor miniszterelnök, aki az első nap délelőttjén megnyitja a rendezvényt, védnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A 2011-es OMÉK agrárdiplomáciai szempontból is nagy jelentőségű. A kiállítás díszvendége a soros elnökséget július 1-től betöltő Lengyelország lesz. Részt vesz a nyitó napon Marek Sawicki lengyel szakminiszter is. A rendezvényen számos ország, vezető agrárpolitikusaira, miniszterekre, államtitkárokra, szakemberekre lehet számítani. A kiállítók részéről az érdeklődés kiemelkedően nagy, az AMC több területet értékesített, mint 2000-ben vagy 2005-ben az elődök.

Mintegy 450 kiállító lesz a 75.OMÉK-on. A két évszázados múltra visszatekintő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Magyarország legnagyobb és legrégebbi agrárgazdasági kiállítása. Az idei, jubileumi 75. OMÉK-ot gyökeresen új agrárpolitika szellemében, a10 évre szóló Nemzeti Vidékstratégia jegyében rendezzük meg. A budapesti helyszínválasztás azt a célt szolgálja, hogy a városi lakosok is minél többen látogassanak el a vásárra, és ismerjék meg a vidéki emberek értékteremtő munkáját. Ez is összhangban van a Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazott törekvéssel, hogy helyre kell állítani város és vidéke szoros kapcsolatát,hiszen egymás nélkül nem létezhetnek.

Az idei OMÉK mottója nem véletlenül: „A magyar föld legjava”. A kiállításon megmutatjuk kiváló minőségű magyar élelmiszereinket, ritka és értékes őshonos állatainkat és növényeinket, borainkat, biotermékeinket, pálinkáinkat és a híres magyar kreativitással megalkotott mezőgazdasági gépeinket.

A rendezvény illeszkedik a tárca kiemelt célkitűzéséhez, hogy Magyarországon minden ember asztalára jusson egészséges, biztonságos, hazai élelmiszer, megfizethető áron. A kiállítás és vásár kivételes alkalmat teremt a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar teljes vertikumának bemutatására az alapanyag termeléstől a feldolgozott termékekig. Az idei rendezvényen hangsúlyosan jelennek meg a biotermékek és a borok, valamint a vidékhez kapcsolódó olyan területek, amelyek eddig nem kerültek reflektorfénybe. Például a szikvíz, a méz, az őshonos állatok és a kézműves termékek bemutatása. Az Omék ideje alatt a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetői is a helyszínen tartózkodnak,a tárca standja az A pavilonban található.

Az OMÉK a kiállítók számára kitűnő alkalom az információszerzésre, kapcsolattartásra, üzletkötésre és értékesítésre, a látogatók számára pedig a szakmai tájékozódásra, új ötletek gyűjtésére, és nem utolsó sorban kellemes időtöltésre. Ebben segítenek a szakmai vitafórumok, kiállítások, kóstolással egybekötött élőállat-, és termékbemutatók, és más színes, a gyermekek számára is élvezetes programok. A kiállítás háziasszonya Borbás Marcsi, a színpadi programok műsorvezetője Rákóczi Ferenc. A Vidékfejlesztési Minisztérium vezetése azt szeretné, hogy a 75. OMÉK igazi ünnep legyen, a magyar mezőgazdaság, élelmiszeripar és vidékfejlesztés méltó ünnepe!

Olyan rendezvény, amely nemcsak pazar látványosságával, hanem szakmai súlyával is felhívja magára a figyelmet, és méltán válik Európa, sőt az egész világ egyik legjelentősebb agrárkiállításává. Ízelítő a programok közül: Konferenciák: Kárpát-medencei Vidékfejlesztési Fórum, A KAP aktuális kérdései,Sajtkészítők Országos Konferenciája,Mezőgépipari Fórum, Nyúltenyésztésről szóló fórum, GMO vitafórum, A hazai halászat lehetőségeiről szóló fórum,A hazai zöldség-és gyümölcs ágazat helyzete című konferencia, A természetközeli gazdálkodás című konferencia, Föld és birtokpolitikai fórum, A hazai gabona ágazat helyzetéről szóló fórum, Bor-ágazati konferencia, Keleti nyitás lehetőségei a magyar élelmiszergazdaság számára című konferencia stb.

Színpadi műsorok:
Az A pavilonban interaktív gyermek programokkal várják az érdeklődőket, a színpadokon: Besh’o’drom élő koncert, Bartók Néptáncegyüttes gálaműsora, Kutyakölykök bemutató, Szalóki Ági gyermekműsora, Berecz András mesemondó, Borrendek és Pálinka Lovagrendek bemutatkozása, Irigy Hónaljmirigy koncert, Tájak-viseletek-népszokások bemutató stb.

Állatbemutatók: csincsilla fürdetés, ló fajtabemutató, őshonos fajtabemutató, juh és kecske fajtabemutató, díjlovas bemutató, szarvasmarha fejési és nyírási bemutató, patkolás bemutató, magyar kutyafajták bemutatója, a Kincsem Park lovas pályán: Szürke marha bika felvezetése,Hatos ökörfogat, Bábolnai harsonások, Hortobágyi csikósok stb.

Kiállítók: mezőgazdasági gépgyártók, kézműves csokoládékészítők, zöldségfeldolgozók, körbálázó gyártó, méztermelő, istállófűtéssel foglalkozó gyártó, pékek, sajtkészítők, pálinkafőzdék, lószerszámkészítők, műtrágya gyártók, kolbász készítők stb. Belépőjegyek: Felnőtt jegy: 1000 Ft 14-18 év között:600 Ft (igazolvány felmutatásával) 14 év alatt ingyenes Családi jegy:2500 Ft (2 felnőtt és 2 vagy több gyerek) bővebb információ található a www.omek2011.hu honlapon

Vidékfejlesztési Minisztérium
Sajtóiroda 1055 Budapest, Kossuth tér 11.
telefon: (06-1)795-2137
e-mail: sajto@vm.gov.hu
honlap: www.kormany.hu

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.