Hirdetés

Hirdetés

Ne dobjuk ki a kávézaccot!

Forrás: http://www.facebook.com/londonimagyarokkozosseg

Ha valaki rendszeresen kávézik, semmiképpen ne dobja a szemétbe a kávéfőzés során keletkezett zaccot, ugyanis azt még többféleképpen felhasználhatjuk.

1. A kávézaccot legsokoldalúbban talán a háztartásban alkalmazhatjuk. (És még természetes is!) Zsíros, olajos, rozsdás felületek tisztítására kiválóan alkalmas. Nagyon zsíros felületeket (grillsütő, tűzhely, sütő, lábosok) érdemes száraz zaccal megszórni, pár percig állni hagyni, hogy a zacc magába szívja a zsírt, majd a felületet papírtörlővel átdörzsölni.

2.Zsíroldó hatásán túl kiváló szagűző is. Az edényt, amely átvette az étel szagát, vízzel fel kell tölteni, kávézaccot hozzáadni, majd állni hagyni. A szag perceken belül távozik az edényből.

3. A kávéfőző kiürítésekor sokan egyenesen a lefolyóba öntik a zaccot, majd erős vízsugárral átöblítik, ugyanis zsíroldó hatásának köszönhetően remekül tisztítja a lefolyót. (Vigyázat, nagy mennyiségben épp ellenkező hatást érünk el és eltömíti a lefolyót!)

4. A száraz kávézacc kiválóan élénkíti a szőnyegek színét. Csak rá kell szórni a felületre, majd pár perc múlva fel kell porszívózni.

5. A finomra őrölt kávézacc nemcsak a háztartásban, de a szépségápolásban is megállja a helyét, a narancsbőr átdörzsölésére, illetve bőrradírként is kiváló. Elég egy kevés olívaolajat vagy mézet adagolni hozzá, ezt követően a bőrre felhordani és bemasszírozni. Pár percig hagyjuk hatni, majd meleg szivaccsal, kendővel töröljük le (ne zuhanyozzuk, mert eltömítheti a lefolyót! Bár a kávézacc lefolyótisztításra is kiváló, de csak kis mennyiségben, és ha elég forró és elég erős vízsugárral tudjuk átöblíteni.)

6. A kávézaccal nagyszerűen védekezhetünk például a csigák ellen. Nem, nem üldözi el őket, sőt odacsalja a kis állatokat! Azok egyáltalán nem zavartatják magukat a kirakott kávézacc láttán, és eszük ágában sincs elmenekülni. De mi ne habozzunk, hanem csapjunk le rájuk és gyűjtsük be őket!

7. A kávézacc tele van értékes tápanyagokkal (nátrium, foszfor, kálium és egyéb ásványi anyagok), ezért növénytrágyaként remekül hasznosítható. Szórjunk a növények köré kávézaccot (ha naracshéjjal keverjük és a kertbe szórjuk, még a betolakodó macskákat is elriasztjuk), a savkedvelő növények boldogan felszívják.

Ha néhány tojáshéjat is kirakunk, még hatásosabb lesz a kávézacc-trágyánk. Elsősorban a rózsabokrok, kaméliák, azáleák, rododendronok és örökzöldek kedvelik.

8. Így lesz kék színű hortenziánk!

A hortenziák kék színe mesterségesen lehetséges, hiszen eredetileg a hortenzia fehér vagy rózsaszín virágokat hoz. Ám ha rendszeresen kávézaccot szórunk, a hortenzia köré megváltozik a föld PH értéke így a hortenzia virágai kék színt öltenek.

9. A komposzt is szereti a kávézaccot!

Akinek van, a kertjében komposztáló az tudja, hogy a kávézacc is mehet ide! A filteres kávézaccot előtte bontsuk szét, nehogy káros anyag kerüljön a komposztba.

10. Vessünk magokat kávézaccal!

Sok növénynek olyan apró kis magvai vannak, hogy alig látni őket, főleg ha ezeket szeretnénk cserépbe vagy ládába vetni. Ilyenkor csak össze kell keverni a magokat kávézaccal így a magok sokkal nagyobbnak hatnak majd és könnyebb lesz a vetésük is. Ha a magok mellé egy kis kávézacc is kerül, a cserépbe semmi gond még táplálja is majd a kis növényeket.

10+1. A kávézacc kiváló talajtakaró!

Bár furcsán hangzik, de a kávézacc, mint talajtakaró is megállja helyét. Terítsük szét az ágyások között a kávézaccot, amely szabályozza a nedvességet, és nem engedi nyáron kiszáradni a talajt, viszont a nagy esőzések után segít, hogy a felesleges víz el tudjon távozni kertünkben. Míg nyáron a kiszáradástól védi, kertünk talaját addig tavasszal a túl sok csapadékot szívja fel!

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.