Hirdetés

Hirdetés

Megtízszereződtek a mezőgazdasági károk a szélsőséges időjárás miatt

Debrecen – A szélsőséges időjárás miatt idén csaknem tízszer annyian jelezték kárenyhítési igényüket Hajdú-Bihar megyében, mint az előző évben. 2000 bejelentés érkezett a megyei földművelésügyi igazgatóságra, 85 százalékuk aszálykárról, 15 százalékuk pedig fagykárról. Jelentős károk érték a kukorica-, a napraforgó- és az őszibúza-termést is. November végéig lehet beadni a kérelmeket, aki késik, az nem kap támogatást.

A szárazság okozta a legnagyobb kárt idén. Volt olyan gazdálkodó, aki az aszály miatt a tervezett mennyiség felét tudta csak betakarítani. A kétezer megyei bejelentés 85 százaléka ehhez kapcsolódik, 15 százalékuk pedig a fagykárhoz.

A szárazság okozta a legnagyobb kárt idén

A szárazság okozta a legnagyobb kárt idén

Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója azt mondja: nemrég jelent meg az a tábla, ami alapján kiszámolhatják a gazdák a kárt, ezért eddig kevesen nyújtották be kérelmüket.

- Öt darab kérelem érkezett érkezett eddig be, de ez nem is csoda, mert a referenciaszámoló tábla október 31-én jelent meg, és csak ezt követően tudtuk ezt a gazdálkodóknak biztosítani – tájékoztatott Kiss Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal  földművelési igazgatója.

Csak az a gazda számíthat kárenyhítésre, akinek 30 százalékot eléri a terméskiesése. Aki nem nyújtja be a szükséges papírokat november végéig, az is lemondhat a pénzről. Országosan 9 milliárd forint van a kárpótlásra. A gazdák várhatóan jövő februárban kaphatják meg a támogatást.

forrás: http://www.dehir.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.