Hirdetés

Hirdetés

A megbízható tágulási tartály garantálja a fűtési rendszer tartósságát

tágulási tartály

Azt, hogy amikor a hőmérséklet változik, a víz térfogata kitágulhat és összehúzódhat, már az iskolában megtanultuk. A legtöbb fűtési rendszerben a víz fizikai tulajdonságainak ellenőrzése egy megoldandó feladatot jelentett. Viszont a mérnököknek nem kellett sok idő rájönni arra, hogy egy tágulási tartály beiktatása képes megoldani a problémát.

Milyen esetekben van szükség erre az eszközre?

A modern fűtési rendszerekben a tágulási tartály gyakran magán a kazánon belül helyezkedik el. Ilyenkor a térfogata csak ritkán haladja meg a 10-12 litert. Egyszerűbben kifejezve, ez kb. ugyanolyan mennyiségű folyadékot jelent, mint amennyi belefér egy mindenkinek ismerős, hagyományos vödörbe. A kazán belsejében található tágulási tartályok olyan fűtési rendszerekhez használhatóak, amelyekben legfeljebb 200 liter víz kering. 

Korszerű alternatíva a zártkörű fűtési rendszerekhez

Manapság a membrános szerkezetű tágulási tartályok meglehetősen népszerűnek és ultra hatékonynak számítanak. Ezek feladata a csövek élettartamának növelése és a rendszerben bekövetkező törések minimalizálása. A modern, zárt membrános kivitelezésnek számos előnye van a nyitott típusú elődjével szemben. Először is a csöveken belüli  folyadékveszteség nullára csökken. Másodszor, a tágulási tartály korróziójától sem kell félni, mert a falai nem érintkeznek egyszerre levegővel és vízzel. Harmadszor, a buborékok képződése a folyadékban minimálisra redukálódik.

Nyilvánvaló, hogy a kazánt használó zárt fűtési rendszerek membrános tartályának leginkább veszélyeztetett része valójában maga a membrán. Azonban meghibásodás esetén, bár ez nagyon ritkán fordul elő, cserélhető. Általános szabály, hogy a szakszerűen telepített rendszerek évtizedekig fennakadások nélkül működnek.  Ezért, ha új fűtési rendszert telepít, akkor ne is vaciláljon azon, hogy membrános tartályt válasszon-e. Vásárláskor jobb, ha a megbízható gyártókat részesíti előnyben, még akkor is, ha ezek termékei többe kerülnek, ugyanis ez értük kifizetett ár százszorosan megtérül egy hosszú és problémamentes szolgáltatással.

Telepítés csak profival

A kompetensen kiválasztott tágulási tartály lehetővé teszi a kívánt üzemi nyomás fenntartását. Nem javasoljuk azonban, hogy ezt saját maga szerelje be. A legjobb, ha olyan szakemberre bízza ezt a feladatot, aki ismeri a fűtési rendszerek minden árnyalatát. Így az is elkerülhető, hogy egy téves lépés az egész rendszer meghibásodásához vezethessen. Ha egy profi telepíti a tágulási tartályt, nem lesznek kellemetlen meglepetések. Fontos figyelni a vonatkozó utasításokra is, amelyek hasznos információkat tartalmaznak a telepítésről és a műszaki paraméterekről.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.