Hirdetés

Hirdetés

A magyar EU-elnökség eredményeire támaszkodik az Európai Bizottság agrárreform-javaslata

Az Európai Bizottság múlt héten közzétett uniós agrárreform-javaslata azokra az iránymutatásokra támaszkodik, amelyeket az előző félévben soros magyar EU-elnökség jelölt ki a témában – mondta Fazekas Sándor az uniós tagországok mezőgazdasági minisztereinek Luxemburgban rendezett találkozóját követő sajtótájékoztatón.

A vidékfejlesztési miniszter hozzátette: a tagállamok eltérően látják a reformban szereplő kérdéseket, és a brüsszeli javaslat még számos ponton módosításra, kiigazításra szorul. Úgy vélte, hosszú egyeztetés áll a miniszteri tanács előtt a tervezetről. Az interneten is közvetített vitában több felszólaló méltatta a magyar és a jelenlegi elnökség, Lengyelország erőfeszítéseit. Magyarország továbbra is azok közé az országok közé tartozik, amelynek tagjai elkötelezettek egy erős közös EU-agrárpolitika és a hatékony élelmiszertermelés mellett - szögezte le a magyar tárcavezető. Fazekas Sándor Luxemburgban találkozott francia kollégájával, Bruno Le Maire-rel, akivel egyebek között megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel az agrártámogatások szinten tartásának ügyében.

A magyar álláspontot ismertetve Fazekas Sándor kiemelte annak fontosságát, hogy az agrártámogatások szintje a jövőben is megmaradjon, a gazdák nem kaphatnak kevesebbet a jelenlegi támogatásnál. Fontosnak mondta a szabályozás egyszerűsítését, továbbá jelezte, hogy Magyarország több ágazati reformjavaslat ügyében is határozott álláspontot képviselt.

A vitában felszólalva a miniszter egyetértett az Európai Bizottsággal abban az elképzelésben, hogy a támogatásra jogosultak kizárólag az aktív gazdák legyenek, akik valós termelő tevékenységet folytatnak. Üdvözölte, hogy a javaslatok kiemelten kezelik a fiatal gazdák és a kisgazdaságok helyzetét, és lehetővé teszik, hogy az ő támogatásukra további forrásokat fordíthasson az EU. Fontosnak mondta Fazekas Sándor azt is, hogy a közvetlen kifizetések tíz százaléka a termeléshez kötötten adható a gazdáknak, így "továbbra is lehetőség nyílik az érzékeny ágazatok támogatására". Ennek az intézkedésnek azonban rugalmasnak kell lennie, és lehetőséget kell adnia a tagállamoknak arra, hogy figyelembe vegyék nemzeti sajátosságaikat - tette hozzá. Az agrárpolitikai szabályozás egyszerűsítésével kapcsolatban úgy vélte, az egész EU ágazati megítélése, elfogadottsága függ attól, hogy képesek lesznek-e egyszerű megoldásokat találni.

A gazdák számára a rendszer jelenleg szinte átláthatatlan, sok odafigyelést és pénzt igényel - fejtette ki. Úgy értékelte, hogy a bizottsági tervezetben javasolt "zöld komponens" nem szolgálja az egyszerűsítést és a költséghatékonyságot. A magyar álláspont szerint az új intézkedések bevezetése nem járhat a gazdák terheinek növelésével. Az egyszerűsítésnek továbbá érvényesülnie kell a vidékfejlesztéshez kapcsolódó ellenőrző és értékesítési rendszerben is.

A vidékfejlesztési források elosztásával kapcsolatban Fazekas Sándor azt hangoztatta, hogy az objektív kritériumok alkalmazása nem okozhat jelentős torzulást. Újraelosztás esetén pedig Magyarország a vidékfejlesztési források csökkentését nem tudja elfogadni. Az ágazati ügyek közül Fazekas Sándor megemlítette a bortermelést, amelynél Magyarország nem támogatja a korában meghirdetett telepítési jogok 2015-ös megszüntetését.

Ez esetben ugyanis nagyobb tőkeerővel rendelkező, esetleg könnyebb földrajzi adottsággal bíró országok kezdenének hatalmas szőlőtelepítésbe - mondta az MTI-nek. A mostani telepítés előnye - a káros hatások mellett -, hogy a minőségi termelés irányában mozdította el a szőlészetet. A zöldség-gyümölcs szektorra vonatkozóan Fazekas Sándor úgy vélte, a termelői csoportok szabályozásának áthelyezése a vidékfejlesztés kategóriájába nem jó megoldás, mert így megszűnik az önálló beruházási támogatásuk, és az ágazat piacszabályozási lehetőségei is csökkennek. Emlékeztetett a miniszter arra is, hogy Magyarországon a 2006-os uniós reform is hozzájárult a cukortermelés szinte teljes felszámolásához. Hazánk nem támogatja a cukorkvótarendszer 2015-ös kivezetését, viszont termelésbővítést akar elérni, hogy önellátó legyen.

Megemlítette Fazekas Sándor azt is: Magyarországnak érdeke, hogy az unión kívüli országok viszonylatában megmaradjon az export visszatérítés. A luxemburgi ülés másik pontjaként a miniszterek beszámolót hallgattak meg az Európai Bizottságtól annak az irányelvnek az alkalmazásával kapcsolatban is, amely megtiltja a fel nem javított tyúkketrecek használatát. A jogszabály értelmében a jövő év elejétől már csak az annak megfelelő ketreceket szabad használni a tagországokban. Magyarország most indított egy sokmilliárdos programot a ketrecek cseréjének segítésére - emlékeztetett Fazekas Sándor a sajtónyilatkozatban, hozzátéve, hogy a csatlakozáskor az új tagállamok "örökölték" ezt az irányelvet, hiszen arról még a bővítés előtt döntöttek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a jogszabály betartásával késlekedő országokat vagy termelőket szankcionálnák, akkor az unión kívüli termelők számára nyílna meg az út, márpedig általában ők sem az EU-szabályoknak megfelelő ketreceket alkalmaznak.

Vidékfejlesztési Minisztérium
Sajtóiroda
1055 Budapest, Kossuth tér 11.
telefon: (06-1)301-4274
sajto@vm.gov.hu

CsatolmányMéret
vm-logo.gif8.65 KB
Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.