Hirdetés

Hirdetés

Lehet igazán egészséges a menza? – Debrecenben tesznek egy próbát

Debrecen – A közétkeztetésben a megszokottnál jóval több főzelék, zöldség és gyümölcs kerül nap mint nap a debreceni Szent József Gimnázium diákjainak asztalára. Az intézmény menzája ugyanis - Hajdú-Bihar megyében- elsőként csatlakozik az úgynevezett menzaminta-mintamenza programhoz. A Békés megyéből indult országos kezdeményezés lényege, hogy a gyerekek minél több hazai, magas tápértékű alapanyagokból készült egészséges ételeket fogyasszanak.

Nyírségi zöldséges gombócleves, piskóta szelet, csoki sodóval és szabolcsi alma. Ilyen és ehhez hasonló ebéd szerepel a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium menzájának kínálatában. A diákoknak ízlik a mintamenzás menü, mint mondják, örülnek annak, hogy nagyobb a választék, több a zöldség és a gyümölcs az ételekben.

Egészségesebb ételeket kapnak a mintamenzán a fiatalok

Egészségesebb ételeket kapnak a mintamenzán a fiatalok

A menzaminta-mintamenza program Békés megyéből indult. Ott jelenleg már több mint kilencezren vesznek részt az egészséges  élelmiszereket és táplálkozást népszerűsítő programban. A kezdeményezést a tisztiorvosok is támogatják.

- Sokszor tapasztaljuk a konyhákon, menzákon, hogy kevés a zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiörlésű termékek aránya. A mintamenzák törekednek arra, hogy minden nap kapjanak zöldséget és gyümölcsöt a gyerekek – mondta Dr. Gazdig Mária osztályvezető tisztiorvos.

A Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium menzája Hajdú-Biharban elsőként csatlakozott a programhoz. A menüsorokat úgy állítják össze, hogy az ételek kevés zsírt és sót tartalmazzanak.

- Sokkal több olyan élelmiszert kínálunk fel, amik egyébként a diákok asztalán otthon sem találhatóak meg. Olyan típusú tejtermékeket, bioételeket is ehetnek, amikről otthon talán eszükbe sem jut, hogy fogyasszanak – hallhattuk Bódis Zoltánt, a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatóját.

Ráadásul mindez nem, vagy csak alig kerül többe. A szakemberek kalkulációja szerint az egészséges, tápanyagdús menüsorok előállítása nagyjából ugyanannyi pénzből megoldható, mint a hagyományosaké.

forrás: http://www.dehir.hu/debrecen/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.