Hirdetés

Hirdetés

Keveset fizettek a termelők

Az eddig megszokott 4-4,1 milliárd forintot nem érte el idén az agrártermelők által befizetett kockázatviselési hozzájárulás összege, holott csaknem 63 ezren csatlakoztak az új rendszerhez.

 

A kukorica 40-60 százaléka nem termett meg idén

A vártnál kevesebben érdeklődő az új agrárkár-enyhítési és -biztosítási rendszer iránt, a kötelező agrárkár-enyhítési rendszerben a határidőre beérkezett befizetések összege kevesebb az előzetesen becsültnél - írta a Napi Gazdaság.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adatai szerint a szeptember közepi határidőig 62 866 tagtól érkezett elfogadható befizetés, 3,63 milliárd forint összegben, miközben a rendszer indításakor a vidékfejlesztési tárca úgy számolt, hogy a kiterjesztett kötelező tagságtól érkező befizetés eléri majd az eddig megszokott évi négymilliárd forintot. Az agrárkár-enyhítési alap kifizethető kerete így csökken, ami további veszteséget jelenthet azon termelőknek, akik a maximális kárenyhítő juttatás lehetőségéért valamennyi jogszabályi feltételt - így a biztosításkötést is - teljesítették. Előremutató jel, hogy a kötelezően tagnak minősülők mellett 10 441 önként csatlakozó bővítette a kockázatközösséget.

Egy megoldás marad: a törvény szerint az agrártárca legalább annyi pénzzel egészíti ki az alapot, mint a termelői befizetés, de ez nem zárja ki, hogy nagyobb összeggel járul hozzá a gazdálkodók kárainak mérsékléséhez. Erről kormánydöntést kell hozni. Az is igaz viszont, hogy a 300-400 milliárdra becsült idei kármértékhez képest szinte mindegy, hogy 7,2, vagy 8-10, esetleg 15 milliárd forint lesz az idei kármérséklés összege.

forrás: http://www.szabadfold.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.