Hirdetés

Hirdetés

Háztáji gazdálkodás: mintául szolgálhat a dombegyházi modell

A kormány visszahozná a korábban divatos háztáji gazdálkodást, az e célra létrehozott munkacsoport számára a dombegyházi modell is példaként szolgál.

Újra lesz háztáji Magyarországon – jelentette be Fazekas Sándor a szektor feltérképezésére és népszerűsítésére létrehozott szakmai munkabizottság alakuló ülésén.
A vidékfejlesztési miniszter kifejtette, kormányzati cél, hogy erősödjön a ház körüli állattartás, s hogy új konyhakertek és gyümölcsösök jöjjenek létre. A szaktárca vezetője jó példaként egy Békés megyei falut is megemlített.

A háztáji szerves része volt a vidéki Magyarország életének, s a bizottság feladata, hogy újra erőre kapjon — hangzott el még a novemberi alakuló ülésen. Ma is sokan foglalkoznak kertészkedéssel, s vannak, akik nemcsak önellátásra termelnek. A háztáji gazdálkodást a szakma a vidéki élet újjáélesztésre méltó sajátosságának tekinti. (Egykor a 10 milliós magyar sertésállomány felét a háztáji gazdálkodás adta.)
Békés megyében, Dombegyházon van egy kis közösség, a tagjai szervezett keretek között háztájiznak. Az önkormányzat koordinálásával, az önellátáson túl piacra is termelnek.
— A településen 15 udvarban, bérhízlalás céljából (kísérleti jelleggel) malacot neveltek — nyilatkozta dr. Varga Lajos polgármester, aki elégedett a háztáji sertéstartás helyi kísérletének első hónapjaiban szerzett tapasztalataival.
Akik önként bekapcsolódtak, azok maguk is belátták, a háztáji gazdálkodás, a jószágtartás népszerűsítését teszi lehetővé ez a program. Ráadásul az önkormányzati rendeletalkotás is (eddig önkormányzati rendeletek tiltották a ház körüli állattartást, ám az erre vonatkozó jogi szabályozást megváltozott) a háztáji gazdálkodás újjáteremtését segíti, a jószágtartást, hogy lehessen sertést, baromfit nevelni a falusi portákon, ahogy erre régen is lehetőség volt.

— Dombegyházon a jószágtartásnak hagyományai vannak, a vidéki megélhetés egyik lehetőségét kínáljuk ezzel a kísérlettel. Bízom a jobbító folytatásban, abban, hogy jó minőségű hazai termék kerül általunk a piacra — hangsúlyozta a polgármester.
Azt már Szabó Csaba, a munkabizottságot vezető miniszteri biztos erősítette meg, hogy felkutatják a még működő mintagazdaságokat, hogy jó példaként állíthassák őket az otthon körüli állattartásra és növénytermesztésre fogékonyak elé.
Vizsgálják, vannak-e még jogi akadályai (például állategészségügyi, vagy élelmiszer-biztonsági probléma) annak, hogy ez a tevékenység visszakaphassa egykori fényét és régi színvonalon működhessen.

(Forrás: BeOl.hu)

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.