Hirdetés

Hirdetés

Gyömbér

A gyömbér egy gyógynövény. Gyógyászati célra a növény gyökerét használják, mely ujjasan elágazó és 8-10 cm hosszú, 1,5-2 cm széles, belül sárgásszürke színű, aromás illatú és csípősen keserű ízű. Megvásárolható nyersen és őrölve is.

Mire jó? A népi gyógyászatban használják betegségek kezelésére, elsősorban fűszernövény. A gyömbér hányás csillapító tulajdonságának farmakológiai háttere nem teljesen tisztázott, de a görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatással rendelkezik a gyomorbélrendszerre. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére, enyhe gyomorrontás, puffadás, de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású. Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát. Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyítanak vele. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

Hogyan használjuk a gyömbért? 1) OLAJ:  Fájdalmas ízületnél külsőleg alkalmazzuk. Néhány cseppet keverjünk össze 15 ml semleges olajjal, majd ezzel a keverékkel masszírozzuk be a fájó, sajgó testrészeket. Izomfájdalmak esetén is alkalmazható. 2) TEA: Hámozzunk meg egy hüvelykújnyi gyömbérgyökeret, vágjuk össze apróra és főzzük 0,5 liter vízben félórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Naponta háromszor fogyasszuk, de friss gyömbérgyökér törzsét is rágcsálhassuk.3) FŰSZERKÉNT: Az indiai és kínai konyha régóta alkalmazza a húsok, nehezen emészthető ételek ízesítésére. De a magyarok is használják a gasztronómiájukban a gyömbért. A magyarok pecsenyéket, zsíros ételeket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse) fűszereznek vele, de ízesíthettünk süteményeket, édességeket, szószokat is vele. A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését. 4) CITROMOS-MÉZES GYÖMBÉRTEA: 25 g gyömbérgyökeret 5 dl vízben felforralunk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. Ha, már nem túl forró (mintegy 60-65 C fokra hűlt), akkor mézet és citromlevet adunk hozzá.

 

A kelet forrósága: A gyömbér
Ezúttal külföldi internet források alapján a gyömbér jótékony hatásait összegezzük, és rámutatunk, miért hasznos a kurkumával együtt történő fogyasztása.
A gyömbér (Zingiber officinale) gyökere kitüntetett helyet foglal el a keleti orvoslásban, elsősorban a több ezer éves múltra visszatekintő indiai ájurvédában. A növény szanszkrit neve (ádu) a „szarvgyökér" szóból származik. A Mars bolygó, illetve Mars isten befolyása alatt áll. A Mars, mint ismeretes, a tűzhöz kötődik, férfias energiát hordoz, és az asztrológia értelmezése szerint befolyása kiterjed a szerelemre, a pénzre, a sikerre és a hatalomra. Ennek megfelelően erőteljesen melegítő hatású, fogyasztása hozzájárul a jó közérzethez, ösztönzi az immunrendszer működését.
Az ázsiai konyha Jolly Jokere
Ázsia legtöbb országában, elsősorban Indiában, ősidők óta jól ismerik és sokoldalúan használják. Ugyancsak nagyra becsülik Brazíliában, Jamaicán és Afrika legtöbb országában. Az ázsiai konyha egyszerűen elképzelhetetlen gyömbér nélkül: a növény az indiai, a kínai és a thai ínyencségek fontos alkotórésze. Keleten elterjedt szokás, hogy minden étkezés után friss gyömbérből készített teát isznak, segítve az emésztést. Elkészítése egyszerű: kevés gyömbérre egy csészében forró vizet öntenek, néhány percig állni hagyják, majd fogyasztás előtt mézzel és citromlével ízesítik. De nemcsak fűszerként és főtt ételek ízesítésére jó, hiszen a világ több országában kedveltek a gyömbér alapú italok (gyömbérsör, gyömbéres üdítők), sőt levest készítenek, valamint gyömbéres kenyeret és süteményeket sütnek belőle.
Ősi indiai feljegyzések szerint a jógik szellemük tisztaságának fokozására, valamint a friss lehelet céljából alkalmazták a gyömbért, mert úgy tartották, hogy - a fokhagymával ellentétben - a gyömbér rágcsálása „nem sérti az isteneket". Konfucius, az i. e. 6. században élt, nagy kínai bölcselő magasra értékelte a gyömbér gyógyító tulajdonságait. Úgy tudják, hogy minden étkezéshez fogyasztott belőle. Már a 6. században ismertté vált Kínában és Japánban is.
Európába a selyemút révén, más fűszerekkel együtt jutott el. A régi rómaiak jól ismerték, ám csaknem teljesen eltűnt a vén kontinensről, amikor összeomlott a Római Birodalom. A 8. században a mórok hozták be újra, amikor leigázták Spanyolországot, a spanyolok viszont később a Nyugat-Indiákra és Jamaicára juttatták el. Marco Polo (1254-1324) keleti felfedező útjairól visszaérkezve ismét kedveltté tette a gyömbért Európában. A nagy drámaíró és költő, Shakespeare (1564-1616) is annyira szerette, hogy egyszer azt írta: ha volna egy pennyje, azt gyömbéres kenyérre költené. Igaz, ebben nem akármilyen példaképe akadt: Anglia királynője, I. Erzsébet (1533-1603), aki rajongott a gyömbérért, és kedvelt csemegéjeként tartotta számon a gyömbéres kenyeret.
Gyógyító fitonutriensek
Európában és Amerikában a gyömbérnek elsősorban szárított formában való használata terjedt el, főként pékárukban. Több ezer éves múltra visszatekintő, gyógyászati célú alkalmazása a nyugati világban ugyancsak tért hódított, és a gyömbér kétezer éven át a nyugati gyógyszerkönyvekben is értékes szerként szerepelt. Így volt ez a 19. század közepéig az Egyesült Államokban is, ám az Amerikai Orvosi Társaság 1846-ban történt megalapítása nyomán a gyömbér az Újvilágban kikerült a hivatalos orvoslás látóköréből. A világ más részein azonban továbbra is változatlan tekintélynek örvend. A francia orvosok például emésztési problémákra mindmáig gyakran gyömbérből készült olajat írnak fel.
Többféle gyógyító hatású növényi anyag, úgynevezett fitonutriens található a gyömbérben. A legfontosabb felhasználási területek: gyulladáscsökkentés, hörghurut, emésztési problémák, reumás fájdalmak, étvágytalanság (anorexia). Emellett antioxidánsként is nagy fontosságú, vagyis csökkenti a szabad gyökök romboló hatását. Egyes közlemények szerint a gyömbérnek rákellenes hatása is van.
**Fő alkotórészei: illóolajok, B6- és C-vitamin, valamint ásványi anyagok, elsősorban kalcium, magnézium, kén, foszfor és kálium.
A magnézium nyugtatja az idegrendszert, és - a gyömbérnek a vérkeringést javító egyéb alkotórészeivel együtt - kiválóan hat görcsoldóként. A kalcium és a foszfor ugyancsak megnyugtatja az idegeket, segít depresszió, stressz, izom- és menstruációs görcsök esetén. A kálium elengedhetetlen a szabályos szívritmushoz, biztosítja a megfelelő izomerőt (a szívizomban is!), valamint vérnyomás-szabályozó.
A kén belső tisztítóként működik, ezért a gyömbér alkalmas arra, hogy megoldjon olyan étkezési problémákat, mint a felfúvódás, hányinger, hasmenés, gyomorrontás, tökéletlen emésztés, valamint a terhes anyák reggeli émelygése. A gyömbér a kurkumához és a kardamomhoz hasonlóan  fokozza az emésztőnedvek és az epe termelését, a nyálképződést, ezáltal javítja az emésztést.
Rákbetegek kemoterápiás kezelése gyakran okoz hányingert, ezt szintén csillapíthatja a gyömbér. Migrénes fejfájásnál is segíthet, mivel egyidejűleg hat az emésztő- és az idegrendszerre. Olyan embereknek egyenesen áldás a gyömbér, akik „utazási betegségben" szenvednek. Ha valaki repülőút, hosszas autózás, hajókirándulás előtt áll, vagy csak egyszerűen sokat utazik, akkor e várható megpróbáltatások előtt néhány nappal érdemes megkezdenie a rendszeres gyömbérfogyasztást, aminek eredményeként szinte bizonyosan búcsút mondhat problémáinak.
Méregtelenítés
Különösen hasznos a növény ősszel és télen, mert nyirkos, nedves, hideg időben a szervezet saját hőtermelését ösztönözve, javítja a közérzetet, gyorsítja a vérkeringést, egyszersmind a javuló keringés következtében fokozza az anyagcseretermékek és más méreganyagok eltávolítását a szervezetből, vagyis méregtelenítő hatású. Megfázás, influenza esetén hasznos azoknak, akik szeretnék „kiizzadni" a betegségüket. Segít még reumás fájdalmaknál, elsősorban gyulladásgátlóként működve. Gyógyító hatású továbbá, ha sport, verseny vagy kimerítő fizikai munka után fájnak az izmaink. (Megemlítjük, hogy a gyömbért borogatás formájában külsőleg is kiválóan használhatjuk fájó izmok megnyugtatására, gerincproblémákra.)
A gyömbér segíti a szív és az érrendszer egészséges működését, csökkenti a vérrögképződés kockázatát. Ily módon tehát gyömbér fogyasztásával csökkenthetjük a szívbetegség és az agyvérzés (stroke) kockázatát. Emellett a gyömbér mérsékli a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, sőt a makacs köhögést is megszüntetheti.
Egyes források szerint baktérium- és vírusellenes hatása is van. Egy kísérletben a gyömbérgyökérből készült kivonat képes volt elpusztítani a Salmonella baktériumot.
James és Phyllis Balch Nyugaton ismertté vált kiváló könyvében (Prescription for Nutritional Healing) a következő betegségeknél és problémáknál ajánlja a gyömbért: vastagbélgyulladás (colitis), a vastagbél kiöblösödése (diverticulosis), hányinger, felfúvódás, tökéletlen emésztés, nyelvbénulás, reggeli émelygés és gyengeség, hányás, hőhullámok, menstruációs görcsök, vastagbéltisztítás, keringésjavítás, izomcsomók és -görcsök oldása.

Az indiai napilap egy olyan gyömbérreceptet is közöl, amely az ájurvéda hagyományai és mai tapasztalatok szerint egyaránt hasznos makacsul kínzó migrén esetén. Negyed teáskanálnyi szárított gyömbérport tegyünk egy pohár vízbe, keverjük el egy teáskanálnyi mézzel, és igyuk meg. Négyóránként ismételjük. Mindezt csak azokon a napokon szükséges megtenni, amikor fellép a migrénes fejfájás.

Kurkuma gyömbérrel: fokozott előnyök
A kurkuma jótékony hatásairól a Herbalance Hírek előző számában részletesen írtunk. A kombinált, vagyis kurkumát gyömbérrel együtt tartalmazó Herbalance-készítmény fogyasztását mindenekelőtt azoknak javasoljuk, akik szeretnék kihasználni e két növény egymást felerősítő, jótékony tulajdonságait. A kurkuma (haldi) és a gyömbér (ádu) együttes alkalmazásával tehát főként a szív és az érrendszer védelmét, a koleszterinszint csökkentését, az emésztés javítását, a fájdalom (főleg az ízületi kínok) csillapítását és görcsoldást lehet elérni. Persze az sem mellékes, hogy a kurkuma és a gyömbér segítségével megerősödik, hatékonyabbá válik az immunrendszer működése, vagyis eredményesebben védekezhetünk a baktériumok, vírusok és gombák meg-megújuló támadásával szemben.

Kürti Gábor, szakújságíró, természetgyógyász

A gyömbér jótékony hatásai
A gyömbér az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító. Kísérletek azt is kimutatták, hogy a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés megelőzésében is segít, és hatásos növényi véralvadásgátló.

Ízületi gyulladás kezelésénél is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, és gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat, és a reggeli merevségét, könnyíti az ízület mozgékonyságát. Gyulladáscsökkentő hatását ki lehet használni megfázásos, lázzal, gyulladásokkal járó betegségek kezelésére. Tompítja a mozgással összefüggő egyensúlyzavarokat. Serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, így könnyebb lesz az emésztés, növeli az étvágyat. Az utazás okozta émelygést is csökkenti.

A kellemesen csípős, kissé erősebbre főzött gyömbértea csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló hatással rendelkezik. Hasmenés ellen is jó, valamint kitűnő görcsoldó, akár bél vagy menstruációs görcsről van is szó. (Fél liter teához kb. 2 dkg reszelt friss gyömbér kell.) Nagyon jó memóriajavító, kiélesíti az érzékeket. A hagyományos indiai orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. Fokozza a szexuális képességeket is. A növény gyökértörzse adja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs-, stb.), leves gombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz, stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő. Mint gyógynövény, hihetetlenül széles körben mozog a felhasználhatósága!

A gyömbér mivel nagyon hatásos fájdalomcsillapító is, így nagyon jó reuma, csúz, izomgörcsök kezelésére. Főleg a hát alsó szakaszán hatásos. Vérkeringést fokozó, jótékonyan hat a visszereknél. Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását, a kínai orvosok szerint jó fogfájás, malária, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg-gyulladás, hasmenés, vérhas, köhögés ellen. A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket Az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik, valamint erősíti az immunrendszert, és a lázat is mérsékli. A megfázást kísérő hörghurut és az influenzával járó izom- és mellkas-fájdalom enyhítésében is segít.

A gyömbér jótékony hatásai:

fájdalomcsillapító
görcsoldó
gyulladáscsökkentő
koleszterinszint csökkentő
magas vérnyomás csökkentő
véralvadásgátló
bélgázok kialakulását csökkenti
memóriajavító
vérrögképződést megakadályozza
hasmenés ellen hatásos
szexuális képesség fokozása
ízületi gyulladás ellen
egyensúlyzavaroknál
serkenti az emésztőnedvek kiválasztását
reuma, csúz, izomgörcsök ellen
vérkeringést javító, főleg a visszerekre van jó hatással
fogfájás
torokfájás
influenza ellen / egyik legjobb szer/
lázat mérsékli
orrdugulás, orr-és homloküreg-gyulladás
hányinger ellen

 

Használjuk bátran a gyömbért, hiszen rengeteg jótékony hatással rendelkezik. A sok gyógyszerre kidobott pénz pazarlás, hiszen nagyszüleink sem szedtek orvosságot, mégis egészségesebbek voltak, mint a mai társadalom.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.