Hirdetés

Hirdetés

Fosóka szilva - valamire ez is jó

A cikket a http://erdokostolo.blogspot.hu/ oldalon találtuk, köszönet nekik érte. Érdemes olvasni az oldalt, ahol nagyon érdekes receptek vannak.

Bocsánat, de felénk így hívják ezt a cseresznyénél valamivel nagyobb piros vagy sárga színben is termő, éretten lepottyanva, szétlottyanó cseresznyeszilvát (Prunus cerasifera).  Mindig kicsit mostohán tekintettünk rá. Potyogott, potyogott, had potyogjon. Mint, amolyan semmire nem jó gyümölcsöt néztük. Pedig azt írják, még a rómaiak honosították meg nálunk, talán ők is használták valamire. Azóta szépen elterjedt. Július elejétől akár még augusztusban is érik. Mostanában többször láttam, hogy néhol szedik, főképpen persze pálinkának, de miért ne lehetne belőle készíteni mást is. Körülnéztem ki, mit készít: 

 

Sokféle:
Csorba: 
Befőttek, lekvárok, magában vegyesen:
Maja az érdeklődők kedvéért közben már ezen blogbejegyzés után elkészítette a Tkemali szószt, itt mindenki megtalálja. Jaj de jó! Maja köszönöm! és biztosan nem csak én:  http://igyfozanyatok.blog.hu/2012/08/29/tkemali_szosz_azaz_tkemlisz_szacebeli_idehaza_keszitve_mezei_fosokaszilvabol 

És további ínyencségek Majánál:
szárított szilvalepény http://igyfozanyatok.blog.hu/2012/08/29/gruz_savanyu_tklapi_azaz_szaritott_szilvalepeny
vérszilva parfé sásliliommal:
http://igyfozanyatok.blog.hu/2012/08/29/verszilva_parfe_sasliliommal 
Vérszilva kompót:
http://igyfozanyatok.blog.hu/2012/08/29/verszilva_kompot 
karamelles, fehérboros, fehér szilvaleves: http://igyfozanyatok.blog.hu/2012/05/29/karamelles_feherboros_feher_szilvaleves 

A vérszilva a cseresznyeszilva egyik nemesített piros levelű változata. Szintén felhazsnálható
Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.