Hirdetés

Hirdetés

Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása 2017

Fiatal gazda pályázat

A támogatás célja

A fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításának, valamint a birtokhoz jutásának támogatása, egy egyszeri jövedelem kiegészítő támogatás formájában. Ezt a vissza nem térítendő támogatást, szinte minden más pályázati pénzzel ellentétben a pályázó előre megkapja. Az ilyen egyösszegű átalány alapú támogatás esetében a nyertes pályázók nem kötelesek a többi pályázathoz hasonló szigorú elszámoláshoz, így gyakorlatilag minden költség finanszírozható ebből a támogatásból. Az állatállomány beszerzésétől kezdve az ezzel kapcsolatos földterület bérléséig vagy megvásárlásáig minden kivitelezhető ebből a támogatásból.

A támogatás jellege, mértéke

A fiatal gazdálkodók támogatása, olyan vissza nem térítendő támogatás, melynek 75%-át a pályázók előre megkapják (közel 10 millió Ft-ot), amit saját belátásuk szerint fordíthatnak a gazdaságuk fejlesztésére. A támogatás összege tetszőleges célra fordítható, és teljes összege 40.000 euró, azaz közel 12,6 millió Ft.

A támogatás igénybevételének feltételei

A fiatal gazdálkodók támogatása abban az esetben vehető igénybe, ha a pályázó…

  • a támogatási kérelem benyújtásakor elmúlt 18 éves, de 41. életévét még nem töltötte be;
  • a meghatározott mezőgazdasági szakképesítések és végzettségek legalább egyikével rendelkezik
  • 6.000 és 25.000 közötti STÉ méretű gazdaság, mint termelési potenciál
  • megfelelő részletességgel kidolgozott üzleti-, és pénzügyi terv
  • 12 hónapnál nem régebben indított egyéni vállalkozás, vagy valamilyen céges formában indított vállalkozás, ahol a pályázó az ügyvezető és tulajdonos egyszemélyben

A korábbi évekkel ellentétben akkor is igénybe vehető a támogatás, ha a pályázó korábban már vett igénybe közvetlen (pl. terület alapú) támogatást.

Ön alkalmas a pályázatra? Töltse ki pályázati tesztünket, és megtudja!>

Kötelező vállalások

Mint minden vissza nem térítendő támogatás esetében ennél a pályázatnál is szükséges bizonyos vállalásokat tenni a pályázóknak. A nyertes fiatal gazdáknak a következő dolgokat kell teljesíteni:

  • az adóbevallást beadását követő 18 hónapon belül, aktív mezőgazdasági termelővé* kell válni (tehát 2018 télig)
  • a támogatói döntést követő 9 hónapon belül el kell kezdeni az üzleti terv végrehajtását
  • évente 5 alkalommal egyéni szaktanácsadás igénybe vétele a hatékonyabb gazdálkodás érdekében
  • legkésőbb a támogatói döntést követő 3. év elejére főállású vállalkozóvá kell válni
  • a 4. évre a vállalt mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelem elérése
  • kötelező 2 napos képzés elvégzése a fiatal gazda kötelezettségekkel, és lehetőségekkel kapcsolatban

A pályázati értékelése

A pályázatok értékelése és bírálata standard eljárásban történik, azaz a beérkezett pályázatokat lepontozzák, és az elért pontszám alapján sorrendet állítanak fel köztük.
A szerezhető pontszámok fele az üzleti és pénzügyi terv kidolgozottságán és minőségén múlik, a másik felét azonban a pályázó a személyes paramétereivel hozza, vagy nem hozza. A pályázat népszerűség miatt mindenkinek azt javasoljuk, hogy egy előminősítés keretében mérjék fel a reális esélyüket, mert ha a „hozott” pontok nem érnek el egy bizonyos szintet akkor nem érdemes időt és pénzt fordítani a pályázati folyamatba.

Ön alkalmas a pályázatra? Töltse ki pályázati tesztünket, és megtudja!>

A pályázati keretösszeg

A teljes fiatal gazda program keretösszege: 77 milliárd Ft, ami közel 10 ezer fiatalnak  nyújthat hatalmas lehetőséget a mezőgazdasági tervei megvalósításához. Ebből a fiatal gazdák induló támogatásának keretösszege 37,73 milliárd Ft.

A pályázati anyag benyújtásának határideje

A pályázatok benyújtása 2017.márc.01., de a megszerezhető pontszám növelése miatt jóval nagyobb nyerési eséllyel indul a pályázaton az, aki korábban elkezdeni az előkészületeket.

Fogalmak:
* aktív mezőgazdasági termelő: aki az adott év június 9-én legalább 1 hektár (1307/2013/EU rendelet 32. cikke értelmében támogatható́) földterület jogszerű földhasználója, vagy ha nem rendelkezik az említett földterülettel de az adott naptári évben igényelt vagy kapott, állatokra vonatkozó́, létszám alapú́, termeléshez kötött közvetlen támogatásainak összege legalább 100 euró és mezőgazdasági tevékenységet folytat.

Ön alkalmas a pályázatra? Töltse ki pályázati tesztünket, és megtudja!>

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.