Hirdetés

Hirdetés

Fazekas: elhúzódhat az uniós agrárpolitika reformja

Várhatóan elhúzódik az Európai Unió (EU) Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformja, ezért 2014 átmeneti év lehet az uniós agrárfinanszírozásban - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán egy berlini tanácskozáson.
 
A Berlini Európai Akadémia (EAB) nemzetközi agrárszemináriumán tartott előadásában a miniszter hangsúlyozta: arra kell törekedni, hogy 2013 első félévében lezáruljon a KAP és a Közös Halászati Politika (KHP) reformja. Így elegendő idő maradhat a végrehajtási jogszabályok megalkotására és a tagállami intézményrendszer felkészítésére, de a folyamat várható elhúzódása miatt fel kell készülni egy átmeneti év bevezetésére is.

Kiemelte: az egész EU számára sorsdöntő, hogy a 2014-ben kezdődő új 7 éves költségvetési ciklusban ne csökkenjenek a KAP forrásai. Magyarország szorgalmazza, hogy legalább nominális értéken maradjanak meg a források, és az uniós átlagnál több közvetlen támogatással rendelkező tagállamok finanszírozzák az átlagtól elmaradó országok támogatásának fokozatos kiegyenlítését.

A vidékfejlesztésben a legszegényebb régiók felzárkóztatása a legfontosabb elv, ezért minden egyes euró támogatásnak ott kell hasznosulnia, ahol a legnagyobb szükség van rá - mondta Fazekas Sándor. Hozzátette: a takarékos gazdálkodás, valamint a szolidaritás és a kohézió elvének tisztelete jegyében el kell érni, hogy ne áramoljon uniós forrás a szegényebb régióktól a gazdagabbak felé. Magyarország ezzel összefüggésben azt javasolja, hogy az új költségvetési periódusban ne részesüljenek az előzőhöz képest kevesebb támogatásban azok a tagállamok, amelyekben a vásárlóerő nem éri el az uniós átlag 75 százalékát - mondta a miniszter.

Magyar szempontból lényeges elem az egyenlő bánásmód elvének tiszteletben tartása is az egységes támogatás (SPS) és az egységes területalapú támogatás (SAPS) helyébe lépő új támogatási rendszerben.

Kiemelt fontossággal bír továbbá a fiatal gazdák támogatása, hiszen az EU-ban a termelők egyharmada 65 év feletti, és a 35 év alattiak aránya csupán 6 százalék, vagyis a gazdatársadalom rohamosan öregedik. A folyamat feltartóztatása céljából ki kell terjeszteni a fiatal gazdák támogatását a KAP úgynevezett első pilléréből - mondta Fazekas Sándor.

A KAP reformja során Magyarország számára döntő jelentőségű kérdéseket ismertetve egyebek mellett kifejtette, hogy fenn kell tartani a szőlőtelepítési jogok jelenlegi rendszerét, illetve az cukorrépa termesztők védelmét szolgáló cukorkvóta rendszert. Fontos, hogy a következő költségvetési ciklusban legyen lehetőség az öntözési beruházások támogatására, és a tagállami mellett uniós szinten is ösztönözzék a helyi termelést és értékesítést - fejtette ki a vidékfejlesztési miniszter.

A mezőgazdaság felelőssége Európában az ember, a természet és a környezet iránt című tanácskozáson többek között német parlamenti és európai parlamenti képviselők, szakértők és a német termelők érdekképviselete, a Német Parasztszövetség (DBV) több országos és tartományi vezetője vesz részt. A szerdán kezdődött háromnapos tanácskozást a Zöld Hét (Grüne Woche) elnevezésű nemzetközi mezőgazdasági és élelmezésügyi szakkiállításhoz időzítették. A berlini kiállításon Magyarország az idén 41. éve vesz részt, a magyar pavilont Fazekas Sándor nyitja meg pénteken, a kiállítás első napján.

forrás:

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.