Hirdetés

Hirdetés

Ételízesítő házilag - házi vegeta tartósítószer nélkül

Forrás: http://eztfaldfel.blogspot.hu/ Kifőzte: Medve Zsolt

Manapság már a delikát és a vegeta sem az, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal (Bővebb infó itt: moksa.hu). Mondhatni, majdnem hogy csak szemét, és mégis háztartások millióiban használják még ma is (néha mi is), holott egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk házilag. Ha valaki ez ügyben böngészik a világhálón, akkor számtalan receptet találhat. Mindegyik más valamiben. Van ahol az összetevők változóak, van ahol az arányok mások. Van, ahol szárított változatot mutatnak be, van ahol sósat. Mi most nem szárítottuk ki, mert bérlakás lévén nincs erre alkalmas helyünk. Az arányokat jómagam találtam ki, de természetesen ettől egyéni ízlés alapján el lehet térni. A feleségemmel ketten készítettük el, és a zöldségek megpucolásától az üvegekbe töltésik mindössze két-két és fél órába tellett, azonban legalább jövő őszig - ha nem tovább - megvan az ételízesítőnk, amiben csak zöldségek és só van. Azt hiszem, ennyit megért...

Hozzávalók az ételízesítőhöz:

- 10-12 db sárgarépa

- 10-12 db fehérrépa

- 3 db karalábé

- 3 db zeller

- 3 db paradicsom

- 4 db paprika (kápia, kaliforniai, tölteni való, stb. - vegyesen a legjobb)

- 2 nagy fej vöröshagyma

- 5 gerezd fokhagyma

- 30 dkg kelbimbó

- 30 dkg karfiol

- 30 dkg káposzta

- 2 csomag petrezselyem zöld

- 2 csomag zeller zöld

- konyhasó

Ételízesítő elkészítése:

A paradicsomokat merítsük forró vízbe, majd hámozzuk meg. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép elbírjon velük. Aki akarja, húsdarálóval is ledarálhatja a zöldségeket, én a turmixgépet választottam. Aprítsuk fel vele a zöldségeket, majd az őrleményt mérjük meg, és annak súlyával arányosan adjunk hozzá konyhasót 5:1 arányban, azaz minden kiló őrleményhez 20 dkg sót. Nekem  a végére (sóval együtt) 3 kiló ételízesítőm lett, ami három darab 800 ml-es üveget töltött meg. Ezzel a mennyiséggel jó ideig elleszünk. :-)

Tartósítószert felesleges hozzáadni, mert a só tartósít. csak be kell tenni a spájzba, és amikor kell, elő kell venni. Nem kell hűtőben sem tartani. Teljesen természetes, és nem csak só, ízfokozó és tartósító van benne, mint a bolti ételízesítőkben.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.