Hirdetés

Hirdetés

Egységes Kérelem: Védendő tájelemek a fa- és bokorcsoportok is!

logo

A helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) keretében a kunhalmok és a gémeskutak mellett 2014-től védendő tájelemnek minősülnek a fa-és bokorcsoportok is. Magyarország 2010-ben vezette be a tájképi jellegzetességek megőrzésére vonatkozó HMKÁ előírást.

Ez alapján eddig a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben (MePAR) lehatárolt kunhalmok és gémeskutak számítottak védendő tájelemnek. Az idei évtől a fa-és bokorcsoportok megőrzése is kötelező az érintett gazdálkodók számára. Az előírás szerint a lehatárolt facsoportot nem lehet kivágni, eltüntetni. Mivel a fa-és bokorcsoportok területi kiterjedéssel rendelkező objektumok, ezért az egységes kérelem benyújtása során ugyanúgy kezelendők, mint a kunhalmok.

Azaz a területük támogatható terület és a bejelentett tábla részét képezik. Nem kell külön körberajzolni, valamint nem kell külön hasznosítást sem bejelenteni ezek vonatkozásában. Fontos továbbá, hogy csak a szántóterülettel körülvett fa-és bokorcsoportok jelennek meg a MePAR-ban és az előírás kizárólag ezekre vonatkozik. A fa-és bokorcsoportok az egységes kérelem igénylésekor a térképi felületen láthatók. Megőrzésük azért is fontos, mert a következő évtől ökológiai fókuszterületként is beszámíthatók lesznek a zöldítési támogatás keretében.

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal
Kommunikáció és Sajtó Osztály 

 

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.