Hirdetés

Hirdetés

Biztonságot adó adatbank táplálékallergiásoknak

A Táplálékallergia Adatbank terméklistái 2013-ben is segítik a biztonságos élelmiszerválasztást.

Ebben az évben is sikerült kiadni a táplálékallergiában szenvedő betegek biztonságos élelmiszerválasztását segítő allergén- és intolerancia faktor mentes élelmiszerek listáját.

A táplálékallergia kezelésének alapja az, hogy a panaszt okozó táplálékot kizárjuk az étrendből. Ebben a megfogalmazásban egyszerűnek tűnik a megoldás: a tehéntej-allergiás beteg ne igyon tejet, a tojásallergiában szenvedő pedig ne egyen tojást. A valóságban az ilyen diéta betartása nagyon nehéz, mert ezek az élelmi anyagok más élelmiszerekben is előfordulnak mint összetevők, „rejtett allergének". A legtöbb élelmiszer több komponenst tartalmaz, és sokszor abban sem lehetünk biztosak, hogy ha az alapanyag nem tartalmazza is, nem kontaminálódott-e a gyártási folyamat során.

A diétához nyújt segítséget a Táplálékallergia Adatbank azáltal, hogy összegyűjti, nyilvántartja, évenként felülvizsgálja, kibővíti és kiadja azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyek - a gyártók nyilatkozata alapján - nem tartalmazzák a kérdéses komponenst, és nem is szennyeződhettek azzal a gyártási eljárás során.

A rendelkezésre álló terméklisták a következők:
• tejfehérjementes
• laktózmentes
•  glutenmentes
• tojásmentes
•  szójamentes
•  földimogyorótól mentes
•  benzoesav és származékaitól mentes
•  azoszínezékektől mentes
•  kéndioxid és származékaitól mentes

Az élelmiszer előállítók vállalják, hogy a regisztrált élelmiszer összetételét a határidőn belül nem változtatják meg oly módon, hogy az a mentességet befolyásolná. Az egyes füzetek érvényességi ideje egy év. Az érvényesség határidejét a lista valamennyi lapján feltüntetik; a listák az eddigi gyakorlat szerint minden év december 31-ig érvényesek.

A legtöbb regisztrált termék mindenki számára hozzáférhető a www.taplalekallergia.hu honlapon.

Az Adatbank ingyenesen hívható telefonszámon heti egy alkalommal diétás tanácsadást végez. A tanácsadás időpontja a honlapon található, zöldszáma: 06-80-204-763

A 2013.01.01-től érvényes kiadványok az Allergia Adatbank Alapítvány címén rendelhetők meg. Cím: 1088. Budapest Szentkirályi u.14. internetes elérhetőség: www.taplalekallergia.hu
A teljes kiadványcsomag ára 4500 Ft + postaköltség. A füzetek egyenként is megrendelhetők; egy füzet ára 500 Ft + postaköltség.

Forrás: Weborvos

 

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.