Hirdetés

Hirdetés

Amit csak a zöldségek tudnak

Az immunrendszer egyes sejtjeinek működéséhez elengedhetetlenek azok az anyagok, melyeket az étrendi zöldségek tartalmaznak – állítja a Nature Immunology című szaklap.

A természetes, nem tanult immunitásban szerepet játszó sejtek főként az emésztőrendszerben vannak jelen, és alapvetőek a bélbaktériumok feletti kontrollban. Emellett ezen elemek kapcsolatba hozhatóak ételallergiákkal, gyulladásos bélbetegségekkel, elhízással, és a vastagbélrák kialakulásával is. Dr. Gabrielle Belz és munkatársai (Walter és Eliza Hall Molekuláris Immunológiai Intézet) megállapították, hogy ezen sejtek szabályozásában kiemelt szerepe van a T-bet nevű génnek, melynek működését viszont étrendünktől függő szignálok befolyásolnak – adta hírül a MediPress.

A természetes immunitást meghatározó sejtek felszínén olyan receptorok vannak, melyek a zöldségek anyagait érzékelik, ezen keresztül kacsolva be a T-bet nevű gént. Vagyis étrendünk, immunrendszerünk, és bélflóránk között igen szoros kapcsolat van, szorosabb, mint azt eddig gondoltuk. A természetes immunitást meghatározó sejtek termelik az interleukin-22 nevű anyagot, mely megakadályozza, hogy a bélbaktériumok szöveteinkbe hatoljanak be. A T-bet gén nélkül fogékonyabbak vagyunk a bélfertőzésekre.

A felfedezés befolyásolhatja a gyulladásos betegségekről, illetve a daganatokról kapott képünket is.

forrás: http://www.otvenentul.hu

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.