Hirdetés

Hirdetés

Cseh Róbert

Játékunk támogatói, a nyeremények felajánlói:

Szponzoraink Panyola Község Panyolai Elixír Magyar Természetvédők Szövetsége Tihanyi Piac Placc Szatmári Ízek Háza Gaál Zsuzsa, Múltidéző Vendégház Galgaszappany Biokiskert Fotológus Kft. Megyeri Szabolcs, Kertész.blog.hu Magyar Konyha Blup! Babzsákfotelbolt

  • Hősünk: Cseh Róbert
  • A gyönyörű kert helye: Monor
  • Kategória: 4. vidéki normál kert

4 Éve Monoron

Igen a történet négy éve kezdődött, amikor feleségemmel megvettük az 1100 nm-es telken álló házat hatalmas kert résszel, akkor a tiszta gazban álló kertben nem terveztünk még semmit csak fákat, medencét.

Aztán rá egy évre jött a kattanás, hogy ha már kisbabánk lesz akkor talán termeljünk neki és magunknak. Így biztosítva a vegyszermentes táplálék bevitelt. Mivel én szakács is vagyok így nem sokat kellett rajta törni a fejünket, mit is csináljunk.

Rengeteg segítséget kaptunk anyósomtól és környezetünktől, hogy régen ezt hogyan is csinálták, bár a családunkban senki nem termel, de azért a régi dolgok fel feltörnek a felszínre öregapáink és anyáink miként is csinálták ezt. Mi mindent vegyszer és mesterséges anyagok nélkül termeltünk akkor is és most is.

Az első évben három éve hatalmas esőzések voltak, ami tönkretette szinte az egész munkánkat. De nem adtuk fel, habár volt pestiek lévén bőven megtehettük volna, hiszen annyi áldozattal járt a régi földet rendbe rakni, amihez nyolc éve nem nyúltak. Aztán eljött az ősz elkezdtünk új stratégiát kidolgozni. Az egyik helyről a másik helyre úgymond magasabb földrészre kezdtük kidolgozni a jövő évi „kerttervet” ősszel ültettünk fokhagymát ekkor a lányunk már első évéhez közeledett és a tavasz eljövetelekor a többi zöldséget is elültettük. Természetesen mindent a maga idejében. Volt nekünk répánk, sütőtökünk, spárga tökünk, petrezselyem gyökerünk, paradicsom lugas néhány tő paprika, berakó uborka, cékla, bab, borsó stb…

Mára már rengeteget tapasztaltunk: Meg tanultunk burgonyát ültetni, és annak földjét tölteni, uborkát folyatni, paradicsomot kacsolni, megtanultuk mikor kell leszedni a babot főzelékhez és mikor szárazbabnak, megtanultuk hogyan lehet következő évre borsót eltenni szárítással. Megtanultuk, hogy a hagyma akkor tehető el ha már leszáradt a „levele”, majd ezt még napon kicsit szikkasztani kell, megtanultunk az előállított zöldségekből gyümölcsökből számunkra megfelelő termékeket előállítani így például, vegyes vágott, lekvárok, paradicsomlé, lecsó stb…

Idén a lányunk már két és fél éves. Közben megszületett Botond fiam is, ő egy újabb generációja lehet a Magyar földművelés, gazdaságfejlesztés továbbvivőjének. Szeretettel mutatjuk meg nekik azt, hogy hogyan lesz a paradicsom, uborka, burgonya stb… Ezt a stratégiát úgy kezdtem el hogy engedtem a fokhagyma közt homokozni a lányom.

Bevált: Petra leányom ma már nem azt mondja, hogy apa kérek, ruhát, babát, kólát, chipszet, hanem: Apa….tudsz nekem venni egy kis ásót, hogy segíthessek ásni? (Hiszen ez úgy történt, hogy pár hete ástam….ő szeretne, de mondom: kislányom nem bírod el ez nehéz…erősködött….ott állva mellette tartottam az ásót és tényleg nem bírta el…ekkor döntötte el magában, majd rá egy hétre amikor apa lánya locsolóest volt akkor közölte velem a tényt, hogy ő ásót szeretne.) Ez nem egy kényszer részünkről, ezt az utat ő választotta, soha senki nem akarta a családban, hogy ő ásson, locsoljon, kapáljon…. Remélem Botond fiam az állatainkkal ugyan így fog viselkedni.

Bíztatok mindenkit arra, hogy ha lehetősége nincs termelni, legalább a környezetében lévő termelőktől vásároljon, mert akkor gyermekkorunk paradicsom ízeit fedezheti fel mérgek bevitele nélkül, a húslevesnek olyan íze lesz amilyet talán még nem is érzett, a gyermek nem lesz beteg, jobb lesz a közérzete mindenkinek a családban, nem lesz veszekedés. Elgondolkodunk majd azon hogy ha ezzel segítjük a termelőket akkor magunkat is segítjük, hiszen ha helyben vásárolunk nem csak friss, de egészséges alapanyagokhoz juthatunk.

Befejezésként, pedig akik nem mernek belevágni és tanulni sincs kitől javaslom az internet böngészést, mert rengeteg videó van fenn a szőlőmetszéstől egy öreg néni krumpli vetéséig. Felejthetetlen élmény az egész családnak a fáradtságos munka után leszüretelni tevékenységünk eredményét….!

Cseh Róbert, Monor

Képek:

Cseh Róbert

Cseh Róbert

Cseh Róbert

< Vissza a játék főoldalára

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.