Hirdetés

Hirdetés

Baki Szilvia

Játékunk támogatói, a nyeremények felajánlói:

Szponzoraink Panyola Község Panyolai Elixír Magyar Természetvédők Szövetsége Tihanyi Piac Placc Szatmári Ízek Háza Gaál Zsuzsa, Múltidéző Vendégház Galgaszappany Biokiskert Fotológus Kft. Megyeri Szabolcs, Kertész.blog.hu Magyar Konyha Blup! Babzsákfotelbolt

  • Hősünk: Baki Szilvia
  • A gyönyörű kert helye: Százhalombatta
  • Kategória: 2. városi mini kert

Bemutatkozás:
Baki Szilvia vagyok, Százhalombatta- Dunafüreden gondozom kertemet. Második éves kertészmérnök levelező hallgatója vagyok a Budapesti Corvinus Egyetemnek. Folyamatosan keresem a lehetőséget arra, hogy a kertembe a talajnak, időjárásának megfelelő növényeket minél „zöldebben” termeljek.
Egy televíziós műsorban figyeltem fel az édesburgonyára, körbejártam minden oldalról a növényt, talaj (talajvizsgálat), hőmérséklet vízigény szempontjából, és belevágtam a megvalósításába.

A növény: A szulákfélék családjába (Convolvulaceae) tartozó édesburgonya (Ipomoea batatas) s trópusok nagy gazdasági jelentőségű élelmiszernövénye. Szára akár a 4 méter hosszat is elérheti, egyszerű levelei körkörösen állnak a szár körül. A levélszél lehet ép, fogas, karéjos, vagy szeldelt (3-7), a változattól függően világoszöld, sárgászöld, vagy bordós árnyalatú. A teljes levélalak lehet kerekded, szív, vese vagy háromszög alakú, esetenként nyilas vállú. Miután rövidnappalos növény, ritkán, leginkább üvegházban virágzik. Mutatós virágai a hajnalkához hasonlítanak, a virágok bogernyőben állnak, vagy magányosak. A virágszín fehér vagy lila, a torok vöröses. A gumószerűen megvastagodott húsos édesburgonya-gyökér szénhidrátban és béta- karotinban gazdag élelmiszer. Élettani hatásai: a cukorbetegségnél segít stabilizálni a vércukor szintet, daganatmegelőző hatással rendelkezik, gazdag ásványi anyag tartalma miatt csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát. Antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a bőr és a test fiatalságát. Energiatartalma alacsony, ideális fogyókúrás zöldség. Tárolása 10-14C között kedvező, ami a társasházi pincék általános hőmérséklete, ahol a burgonya nem áll el, ez a növény sokáig tartható.

Megvalósítás: A munkának 2013. április 20-án kezdtem neki fiammal, a talajt jól megtrágyáztuk, és felástuk, mivel ez a növény szereti a tápanyagban dús talajt, nem fukarkodtunk vele. A kb 10 m2-es területre 6 zsáknyi szerves trágya került beásásra. 40 db palántánk 2013. május 10-én érkezett meg, de akkor az időjárás még nekik nem volt megfelelő a kiültetéshez, így a szobaablakba kerültek vízbe. Két fajta érkezett, 10 db Boribon és 30 db Honduras. A Boribon fajta világos színű és gesztenye ízű, míg a Honduras narancssárga színű és burgonya ízű fajta, a termesztője szerint. A palántákat kissé megviselte a szállítás, de két nap múlva már magukhoz tértek.
Június elejére felmelegedett annyira az idő, hogy 2-án ki tudtam ültetni a növényeimet, egyenesen bakhátba. A palánták jól viselték a kiültetést. Az 1. sz. képen az első kiültetés eredménye látható. Sajnos ezután kellemetlen periódusa ígérkezett a kertnek és a növényeknek is. Hírt kaptunk arról, hogy a korábbinál sokkal magasabb árhullám fog a Dunán levonulni. Eddig még soha nem öntötte el a kertet a víz, de a biztonság kedvéért 2013. június 8-án a palántákat kiszedtem, és újra az ablakba kerültek. Nagy szerencse volt ez a lépés, mert másnap reggelre 40 cm-es magasságban, aztán folyamatosan tetőzésig 1 méteres magasságban öntötte el a kertemet a víz, így biztosan nem maradtak volna meg. Sajnos az árvíz mindent elmosott ami bent maradt. Amit nem vitt el a víz, az megfulladt a két hétig tartó elöntés alatt. A 2. sz. kép a kapun kívülről készült, amikor a rendőrség még nem engedett be minket a kertbe, június 13-án, a kép jobb közepe tájékán lévő két jelző tábla sajnos a növények helyét mutatja.  A lágyszárú növények, fiatal fák, de még az idősebb érzékenyebb fák is kipusztultak.  Az árhullám levonulása, és a víz leszivattyúzása után június 20-án kerültek vissza újra a földbe a palánták. A sok viszontagság ellenére mára a kert legszebb növényei lettek, s remélem a betakarításkor is meghálálják majd a munkát, amit belefektettem. Nagyon büszke vagyok rájuk, gyönyörűek, egészségesek. A jelenlegi állapotot a 3. sz. kép mutatja be.

Nálunk ez a növény még a kiskertben eléggé ismeretlen, de termesztése nem túl bonyolult, és élettani kedvező hatásai miatt is fontos növénye lehet a jövőnek.
Javaslom a „Veteményesek hősei” címre ezeket a szép növényeket.

Baki Szilvia, Százhalombatta

Képek:

Baki Szilvia

1. számú kép

Baki Szilvia

2. számú kép

Baki Szilvia

3. számú kép

< Vissza a játék főoldalára

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.