Hirdetés

Hirdetés

A talaj termékenységének visszaállítása dombágyással

Forrás: www.resilientcommunities.com

Fordította: Bacskovszky Anett angol-magyar szakfordító (e-mail: banett74(kukac)gmail(pont)com)

A terméketlen talaj regenerálása

Nagy problémát jelent, hogy a talajaink nagy része terméketlen. Ez azt jelenti, hogy csak akkor terem rajta megfelelő termés, ha folyamatosan és nagy adagban juttatunk bele trágyát és öntözővizet. A terméketlen talaj nem lát el minket élelemmel, ezért helyre kell állítani. Van egy módszer, ami segíthet, viszont mielőbb neki kell kezdeni, mert a termékeny talaj kialakulásához idő kell.

A módszer neve: dombágyás.

A német permakultúra-szakértő, Sepp Holzer által kitalált rendszer nem más, mint korhadó fa fölé helyezett talaj. Az alábbi képen jól látható a dombágyás felépítése: alul különféle ömlesztett szerves anyagok (fatönkök, ágak, gyökerek, bokrok, stb.) találhatók, erre jön a fűvel lefelé fordított gyeptégla, legfölülre pedig a komposzt.

A dombágyás ismertetése röviden:

A cél olyan termékeny és önfenntartó talaj létrehozása, mely nem igényel műtrágyát, mechanikus talajművelést és sok vizet. 

- A fa korhadása miatt a talaj felmelegszik, így hosszabb lesz a tenyészidőszak. A lebomlási folyamatok tápanyagot is szolgáltatnak és nedvesen tartják a talajt, így téve azt újra termékennyé.

- A korhadás kezdeti szakaszában a fa nitrogént von el, ezért minél korhadtabb a fa, annál jobb.

- A dombágyások érése évekbe telik. Viszont alig igényelnek karbantartás, és akár 30 évig is tartanak.

- A fát lehet árokba helyezni vagy emelt ágyást építeni fölé, mindenki maga döntheti el, hogyan szeretné. 

- Az elásott fa nedvességmegkötő rendszerként működik, ezért száraz területeken különösen előnyös, mivel a dombágyás nem igényel sok öntözést.

- Ha a dombágyásokat nagy területen hozzák létre, jelentősen megváltozhat a mikroklíma (nedvesség, hőmérséklet, talajvízszint, stb.), és a terméketlen területek dús termőföldekké válhatnak.

Angol nyelven további információt lehet találni itt

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.